Behandeling

Een orthodontist houdt zich niet alleen bezig met tanden recht zetten. Aan het einde van de behandeling heb je bij Orthospecialist Delft mooie rechte tanden én passen je kiezen goed op elkaar. Ook je kaken moeten in een goede positie worden gebracht en er moet een evenwicht worden bereikt tussen gebit, tong, wangen en lippen. Er komt dus meer bij kijken dan alleen het verplaatsen van tanden of kiezen.

Wanneer een beugel?

Voor kinderen

Je tandarts zal je gebit regelmatig controleren. Wanneer de tandarts problemen ziet bij de ontwikkeling van je gebit, word je doorverwezen naar een orthodontist. De verwijzing is afhankelijk van de groei van de kaken en de doorbraak van tanden en kiezen. Gemiddeld worden kinderen doorverwezen rond 10-11 jaar, maar er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit soms ook vroeger of later kan gebeuren.

Het dragen van een beugel kan best vervelend zijn. Gemiddeld duurt het een week of twee om goed aan een nieuwe beugel te wennen. Omdat er kracht op je tanden wordt uitgeoefend, is het normaal dat deze eerst een paar dagen gevoelig zijn.

Als de beugel eruit mag dan gaat de ontwikkeling van de tanden en kiezen nog steeds door. We adviseren dan ook om na het dragen van de beugel de nodige retentie apparatuur te blijven dragen, zoals een spalk of nachtbeugel. Zo voorkom je scheefgroei van je rechtgezette tanden en kiezen.

Voor volwassenen

De laatste paar jaar zijn er ook veel volwassenen die een beugel dragen. Inmiddels is 10-20 procent van alle beugeldragers ouder dan 18 jaar en wij hebben ook 60+-ers onder behandeling. Zelfs volwassenen die als kind van nature een gaaf en uitgelijnd gebit hadden, kunnen orthodontische problemen krijgen.

Maar ook een mooiere lach kan een aanleiding zijn om bij ons aan te kloppen. Aan de hand van een eerste consult, röntgenfoto’s en een 3D-scan van je gebit maken we gezamenlijk een keus voor een bepaald soort beugel. Er is heel veel mogelijk met onze moderne apparatuur! Volwassenen ervaren vaak een hoge drempel om een beugelbehandeling te starten, want het idee van een zichtbare vaste beugel schrikt af. Gelukkig zijn hier steeds meer mogelijkheden voor. Zo werken wij met alignertechniek (Invisalign): transparante, uitneembare beugels, speciaal gefit voor jouw gebit.

Er is geen verwijzing van de tandarts nodig om een consultafspraak te kunnen maken. Het is wel belangrijk dat je zonder gaatjes en ontstoken tandvlees aan een behandeling begint.

Je kunt op elke leeftijd met een beugel beginnen!

Heb je vragen aan een van ons? Neem dan gerust contact op.

Beugelsoorten

Invisalign (nagenoeg onzichtbare beugel)

Metalen beugels zie je veel bij kinderen en tieners, maar volwassenen geven misschien meer de voorkeur aan een discrete en comfortabele oplossing. Ga je voor een mond vol zelfvertrouwen en zie je op tegen het zichtbare metaal? Dan hebben wij de oplossing: Invisalign. Invisalign is een beugel die je nagenoeg niet ziet.

Hoe het werkt?
Bij een gewone vaste beugel zie je de metalen slotjes op je tanden zitten. De Invisalign beugel is transparant en zit om je tanden en kiezen heen. Je hebt de Invisalign 22 uur per dag in, want je doet het onzichtbare bit alleen uit tijdens het eten en bij het poetsen van je tanden. Afhankelijk van de correctie die nodig is voor jouw gebit, vervang je de doorzichtige beugel om de 10 dagen voor een iets gewijzigd exemplaar. Zo kom je stapsgewijs tot het gewenste resultaat. De Invisalign is altijd volledig afgestemd op jouw gebit.

Mooie korting
Bij Orthospecialist Delft hebben we al bijna twintig jaar ervaring met de Invisalign onzichtbare beugel. Wij bieden deze behandeling bovendien heel vaak aan en kunnen daardoor een mooie korting geven op de materiaalkosten van de beugel. Uiteraard bespreken wij samen met jou vooraf de prijzen en bekijken we of je een aanvullende verzekering hebt die hierin bijdraagt.

Doen!
Dus kies jij voor de doorzichtige beugel van Invisalign? Maak dan een afspraak bij Orthospecialist Delft. Dan maken we een behandelplan dat afgestemd is op jouw glimlach!

Uitneembare beugels (plaatjes)

Uitneembare beugels bestaan uit een plaatje van kunsthars waar metalen veertjes, schroefjes en ankertjes aan vast zitten. Ze sluiten tegen het gehemelte aan of worden voor het ondergebit gebruikt. Soms zit er ook een boog aan die voor de tanden langs loopt. De veertjes en schroefjes duwen de tanden in de gewenste stand: vaak gaat het om kleine correcties in een jong wisselgebit. De ankertjes dienen om het apparaat op z’n plaats te houden. Alleen tijdens het tandenpoetsen en sporten laat je hem uit.

Activatoren gebruiken we bij jonge patiënten waarvan de voortanden te ver naar voren en de ondertanden te ver naar achteren staan. De kunsthars activator (zie foto) bestaat uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt en wordt daarom ook wel blokbeugel genoemd. Hij stimuleert de groei van de onderkaak, remt de groeit van de bovenkaak en werkt het beste tijdens, of vlak na het wisselen. De activator is in het begin absoluut even wennen maar mag geen pijn doen.

Vaste beugels

Vaste beugels worden ook wel plaatjesbeugel, blokjesbeugel of slotjesbeugel genoemd. Met speciale tandheelkundige lijm plakken we slotjes (brackets) op de buitenkant van je tanden en kiezen. Om de achterste kiezen komen vaak metalen bandjes met een eindbuisje erop. Door de slotjes wordt een metalen draad (boog) gestoken. Tijdens de behandeling wordt deze regelmatig bijgewerkt of door een dikkere vervangen. In een aantal gevallen wordt een vaste beugel gecombineerd met andere type beugels of wordt je gevraagd om elastiekjes tussen onder- en bovenkaak te dragen. De eerste dagen na het plaatsen van de beugel kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan aan de binnenkant van je mond. Je krijgt misschien last van meer speeksel of gaat slissen, maar normaal gesproken duurt dit niet lang.

Brackets zijn normaal gesproken van metaal, maar met name bij volwassenen kunnen er ook doorzichtige brackets van keramisch materiaal worden geplaatst. Deze zijn kwetsbaarder en duurder dan metalen brackets en om die reden worden ze niet op grote schaal bij kinderen gebruikt. De orthodontist kan aangeven met wat voor een soort brackets jouw behandeling het beste kan worden uitgevoerd.

Sutuurexpansie-apparaat

Een sutuurexpansie-apparaat is een vastzittende beugel waarmee de bovenkaak in korte tijd breder kan worden gemaakt. Je bovenkaak heeft twee helften, die in het midden van het verhemelte met elkaar zijn verbonden via een schedelnaad ofwel sutuur. De beugel, ook wel ‘spin’ genoemd, bestaat uit vier metalen ringen om je kiezen met een schroef in het midden. Door de schroef dagelijks uit te draaien, komen de beide delen van je bovenkaak verder uit elkaar te staan. De druk die je hierbij voelt – soms ook in je neus – verdwijnt na een paar minuten vanzelf.
De periode dat je het sutuurexpansie-apparaat draagt, duurt vaak nog geen jaar. Meestal hoeft het al na een paar weken niet meer aangedraaid te worden. Je komt gedurende de ‘draaiperiode’ regelmatig bij ons langs.

Headgear (buitenboordbeugel)

Deze beugel bestaat uit twee metalen bogen. Een op maat gemaakte binnenboog en een grotere buitenboog die in het midden aan elkaar vastzitten. De binnenboog komt in je mond en maak je vast aan metalen bandjes die we om je bovenste kiezen plaatsen. De headgear loopt langs de buitenkant van je gezicht en haak je vast aan een elastieken band in je nek of een kapje op je hoofd.
Op de foto zie je een headgear met nekband. Hiermee is de kracht naar achteren gericht. In dit geval oefent de headgear kracht uit op de bovenkaak en kiezen. Met een hoofdkapje kan de kracht meer naar achter en naar boven worden gericht. Met een activator kunnen dan tegelijkertijd het ondergebit en de onderkaak naar voren bewogen worden. Bij sommige activatoren is het metalen verbindingsgedeelte van de headgear direct te verbinden aan het kunsthars blok. Een headgear kan ook gecombineerd worden met vaste beugels.

Retentieapparatuur

Om je gebit na de behandeling zo recht mogelijk te houden – en de tanden de mogelijkheid te geven volledig vast te groeien in hun nieuwe stand – plaatsen we retentieapparatuur. Deze apparatuur bestaat vaak uit een vastzittende spalk achter je tanden, al dan niet in combinatie met een uitneembare plaatjesbeugel.

Spalk

Met een speciale tandheelkundige lijm plakken we een draadje vast aan de binnenkant van je tanden. We vragen je hierna om een paar keer bij ons langs te komen om de retentieapparatuur en het bereikte resultaat te laten controleren. Dit zijn vaak relatief korte controles, maar wel heel belangrijk. In de regel moet de spalk levenslang blijven zitten om ongewenste veranderingen te voorkomen.

Uitneembare retentiebeugel

Deze uitneembare beugel bestaat uit een kunsthars plaat met metalen draden. Hij wordt ook wel ‘afbouwbeugel’ of ‘nachtbeugel’ genoemd, omdat je hem in de loop van de behandelperiode – tegen de tijd dat je gebit voldoende is vastgegroeid – alleen nog ’s nachts hoeft te dragen. 

Orthodontisch-kaakchirurgische correcties

Het komt ook voor dat er een aantal problemen met het gebit verholpen moeten worden in samenwerking met de kaakchirurg. Bij Orthospecialist Delft is veel ervaring met dit soort gecombineerde behandelingen, waarbij met name bij volwassenen met een afwijkende stand van de boven- en/of onderkaak betere resultaten behaald kunnen worden dan met orthodontie alleen. De kaakchirurg zorgt met een operatie voor de juiste positie van de kaken. Regelmatig nodigen wij de kaakchirurg uit voor een gecombineerd spreekuur zodat u tegelijkertijd met de orthodontist en de kaakchirurg kunt spreken. Wij werken samen met verschillende kaakchirurgen in uw regio. Onze orthodontisten J.W. de Boer en M.C. de Boer-Nidoli hebben samen al meer dan 1000 van deze gecombineerde behandelingen uitgevoerd.

Beugel EHBO, beugel stuk

Is je beugel stuk? Er kan natuurlijk van alles kapot gaan aan beugels. Op werkdagen kun je ons bellen voor advies en om meteen een afspraak te maken.

Het kan ook zijn dat de praktijk gesloten is. In heel veel gevallen kun je er zelf al iets aan doen voordat je ons de eerstvolgende werkdag belt voor een reparatie. Lees hieronder voorbeelden van beugel problemen die zich kunnen voordoen.

Je draagt een headgear

Je probleemDe oplossing
Het metalen bandje zit losLaat de beugel uit.
De beugel is gebroken of verbogenLaat de beugel uit.

Je draagt een vaste beugel (slotjes)

Je probleemDe oplossing
Ik heb last van scherpe delenBedekken met was of kauwgom. Afknippen als het mogelijk is
Er zit een slotje losLaten zitten of hem er afhalen
De eindbuis laat losEr afhalen en de draad met een nagelknipper inkorten
De draad is uit de eindbuis geschotenAfknippen of terugschuiven met behulp van een pincet

Je draagt een uitneembare plaatjesbeugel

Je probleemDe oplossing
Een stukje van de plaat breekt afGewoon blijven dragen zolang het geen pijn doet
Een draaddeel verbuigtBeugel uitlaten
Achterste draaddeel breekt afGewoon blijven dragen zolang het geen pijn doet

Je draagt retentieapparatuur

Je probleemDe oplossing
Mijn spalk zit losDraadje bewaren
Mijn plaatjesbeugel past niet meerBeugel uitlaten

Je draagt een Herbst beugel

Je probleemDe oplossing
Zit er een schroefje los?Zet deze weer vast met het meegeleverde inbus-sleuteltje
Steekt het staafje in je wang?Wordt het niet beter na twee dagen. Draai de schroefjes links en rechts, boven en onder los om beide buisjes en staafjes te verwijderen. Maak een afspraak en neem alle onderdelen mee naar de praktijk.
Geprinte systeem om de kiezen los?Demonteer de buisjes en staafjes door de schroefjes los te draaien met het inbus-sleuteltje. Verwijder het losse onderdeel van de kiezen; indien dit niet lukt laat het dan om de kiezen zitten. Maak een afspraak en neem alle onderdelen mee naar de praktijk.

Kortom: heb je geen last, dan kan het verhelpen van de klacht wachten tot de eerstvolgende werkdag.

Spoed

Heb je al gekeken of de klacht verholpen kan worden op de pagina Beugel EHBO, beugel stuk?

Heb je na sluitingstijd of in het weekend een ernstige pijnklacht?

Neem dan contact op met de onderstaande spoeddienst. Dit is echt alleen voor spoedgevallen en niet voor reparaties die kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag.

Tandarts Bemiddelingsbureau (TBB) op: 020 – 303 45 00.